Как работят 10-хиляди българи в Кипър

Как работят 10-хиляди българи в Кипър

Българите са третата най-голяма работеща общност в Кипър след румънците и гърците. По официални данни заетите в Кипър българи наброяват 10 хил. души, което представлява 18,5% от всички граждани на ЕС, които работят в страната. Освен това 10% от работещите българи са членове на SEK – Конфедерацията на трудещите се от Кипър.
Проект „Информационен мост България – Кипър”, реализиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС и България, стартира от 1 юли 2013 г. Това стана ясно на пресконференция на КНСБ и на нейния партньор в Кипър – Конфедерацията на трудещите се от Кипър (SEK).
„Сътрудничеството ни със SEK трябва да доведе до едни по-ясни взаимоотношения между българските работници и работодателите им в Кипър, като се спазват правилата в законодателството”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров проблемите, които най-честно срещат българските трудови хора в средиземноморската страна.
„Липсата на сигурност за работните им места и заетостта, статутът им на краткосрочни мигранти, незадоволителното ниво на представителност на ниво предприятие, езиковата, културна и комуникационна бариера са основните неща, които застрашават трудовите и осигурителните права на работещите българи в Кипър. Много често те работят, без да имат трудови правоотношения, в много лоши условия на труд, а в много случаи заплатите им биват забавяни от страна на работодателите”, изтъкна вицепрезидентът на SEK Андреас Мацас. Кипърският синдикалист открои и някои от механизмите, които са изработени от SEK, за подкрепа на българските работници. Сред тях е назначаването в SEK на няколко български синдикалисти, които да осъществяват по-лесна връзка с работещите българи.
Президентът на КНСБ посочи, че се наблюдава неравнопоставеност между кипърските и чуждестранните работници в страната и това ясно се вижда при заплащането, тенденцията е за влошаване на условията на труд, безработицата в Кипър се задълбочава и сега е стигнала до 16-17%, което прави все по-трудно наемането на българи в островната държава.
Пламен Нанков – вицепрезидент на КНСБ, обясни, че чрез проекта, реализиран от КНСБ и SEK, се цели повишаване на защитата на трудовите права на българските граждани, работещи в Кипър, като се създаде информационен мост между двата синдиката за обмен на добри практики и опознаване на националното законодателство на всяка една от страните. Проектът ще съдейства за информиране на българските граждани преди заминаване в Кипър за техните права, задължения и възможности за защита. Срокът на проекта е 1 юли 2014 г. и дотогава синдикатите ще осъществят обучение на синдикални членове за разрешаване на индивидуални и колективни трудови спорове на български граждани, работещи в Кипър. Изследователските звена на КНСБ и SEK ще извършат проучване и анализ на проблемите на българските работници в Кипър и на отношението на кипърските работодатели към чуждите работници и най-вече към българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *