Как се изчисляват пенсиите за осигурителен стаж и възраст

За да получим право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както става ясно и от името им, трябва да са налице едновременно две неща: навършена определена възраст и натрупан достатъчен осигурителен стаж.
Тези предпоставки не са еднакви за всички, а се различават в зависимост от пола на лицето и от условията, при които то упражнява трудовата си дейност (например коя категория труд извършва).

На каква възраст можем да се пенсионираме
Според последните изменения в Кодекса за социално осигуряване (КСО), обнародвани в ДВ, бр. 61 от 11.08.2015 г. и в сила от 1 януари 2016 г., правото на пенсия се придобива при:

– навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и

– осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

От 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година, както следва:

– до 31 декември 2029 г. възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 г. – с по 3 месеца за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст;

– до 31 декември 2017 г. възрастта за мъжете се увеличава с 2 месеца, а от 1 януари 2018 г. – с по 1 месец за всяка календарна година до достигане на 65-годишна възраст.

Освен това от 31 декември 2016 г. се увеличава и необходимият осигурителен стаж – от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40 години за мъжете.

В случай че лицата нямат право на пенсия до 31 декември 2016 г., те придобиват право за това при навършване на възраст 65 години и 10 месеца за жените и мъжете и най-малко 15 години действителен осигурителен стаж.

Тази възраст също се увеличава – от 31 декември 2016 г. възрастта се увеличава с по 2 месеца от първия ден на всяка следваща календарна година до достигане на 67-годишна възраст. Както се вижда, обявените промени, свързани с по-плавно увеличаване на необходимата възраст и осигурителен стаж, вече са факт.

С промените в КСО за първи път се предвижда правната възможност да се пенсионираме по-рано, ако имаме необходимия стаж, срещу което обаче и ще получаваме по-малка пенсия. Все пак възможността за ранно пенсиониране не е оставена на свободната воля на лицата – можем да се пенсионираме най-много до една година по-рано. В такъв случай не можем на по-късен етап (когато вече сме навършили необходимата възраст) да поискаме преизчисляване и ще си получаваме първоначалната по-ниска пенсия.

Как се изчислява размерътна пенсията

Отговорът най-общо е – доста сложно, на база на много фактори, които са преплетени в две основни формули.

На първо място, размерът на пенсията се определя, като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по процент 1.1% за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж. КСО предвижда, че след 31 декември 2016 г. процентът за всяка година осигурителен стаж (числото 1.1% в предишното изречение) нараства от първо число на всяка следваща календарна година до достигане на 1.5%. Всяка година конкретният процент се определя със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Съответно има и лица, за които този процент може да е по-висок. Например, ако те са придобили право на пенсия и продължават да работят след датата на придобиване на правото, без да им е отпусната пенсия.

Изчислителният доход от своя страна се определя по следния начин – това е доходът, който се получава, като средномесечният осигурителен доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията се умножи по индивидуалния коефициент на лицето.

Този индивидуален коефициент се изчислява от дохода на лицето, върху който са внесени осигурителни вноски за периода от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. по избор на лицето, и от дохода за периода след тази дата до пенсионирането му. С промените се предвижда, че тези преференциални три години отпадат – за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., индивидуалният коефициент се изчислява от осигурителния доход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1996 г. до датата на отпускане на пенсията.

При изчислението на индивидуалния коефициент се взимат предвид и различни други фактори и съотношения – със средномесечния размер на заплатата в страната например.
За по-добрите в математиката от горните обяснения могат да бъдат изведени следните математически формули:

Формула 1:
Размерът на пенсията = средномесечният осигурителен доход х индивидуалния коефициент х (1.1% (или по-висок %) за всяка година осигурителен стаж + коефициента за броя на месеците осигурителен стаж).

Формула 2:
Индивидуалният коефициент = (средномесечният осигурителен доход на лицето до 31.12.1996 г. към средномесечната заплата за страната до 31.12.1996 г.) х (броя месеци в периода до 31.12.1996 г. към сбора от броя на месеците в двата периода) + (средномесечния осигурителен доход на лицето след 31.12.1996 г. към средномесечната заплата за страната след 31.12.1996 г.) х (броя месеци в периода след 31.12.1996 г. към сбора от броя на месеците в двата периода).

Така първо си пресмятаме индивидуалния коефициент (Формула 2), след това го слагаме във Формула 1 и получаваме каква пенсия би трябвало да получаваме.

Ако и на вас тези формули ви се струват сложни, но ви е интересно каква пенсия бихте получавали при сега действащата нормативна уредба, можете да използвате наличните калкулатори за пенсии в интернет. Такъв калкулатор е разработен и се предоставя като услуга и наинтернет сайта на органа, отговарящ за пенсиите – НОИ. За изпълнението на услугата се изисква достъп до лични данни и тази цел се въвежда личен идентификатор (ЕГН, личен номер на чужденец или служебен номер), чиято защита се осигурява чрез въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. Ако имате ПИК, можете да видите прогнозния размер на вашата пенсия, като на сайта има подробни инструкции как се получава ПИК и съответно как се попълват необходимите данни, за да се получи изчислението на пенсията.

Ивелина Василевае адвокат и работи в сътрудничество с австрийската правна кантора Schoenherr от 2007 г. Тя има дългогодишен опит с акцент в областта на трудовото и корпоративното право. Завършила е „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е член на Софийската адвокатска колегия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *