Как се отопляват германците и колко плащат

По официални данни в Германия най-евтиното отопление за обществени и жилищни сгради с квадратура от 500 до 1000 кв.м. се осигурява чрез изгаряне на дървесни стърготини. То излиза по 6,80 евро на квадратен метър годишно. На второ място по разходи е изгарянето на дървесни пелети. Следват отоплителните помпи, газът, нафтата, като най-скъпо излиза централното отопление. Централното парно е почти двойно по-скъпо от отопляването чрез изгаряне на стърготини.Как се отопляват германците и колко плащат.

Резултат с изображение за „ГЕРМАНИЯ ЖИЛИЩА“

Дървесината за отопление води класацията и като най-екологично гориво. Ако не броим дейностите по производството и транспортирането на дървесните пелети, отопляването с дървесина може да се смята за неутрално като емисии на въглероден двуокис. Независимо от тези предимства, в общия отоплителен баланс в Германия стърготините и пелетите все още играят незначителна роля: само 2,8% от общо близо 19-те милиона жилища в Германия имат отоплителни котли, които използват тези видове дървесина.Как се отопляват германците и колко плащат.

Резултат с изображение за „ГЕРМАНИЯ ЖИЛИЩА ОТОПЛЕНИЕ“

Каква е причината? Проблемът е в това, че тези котли изискват почистване – нормално почистване на седмица-две и основно на два месеца. Докато газовият котел или отопляването с нафта се нуждаят от проверка и поддръжка веднъж в годината. Освен това за съхраняването на стърготини и пелети е необходимо специално помещение от поне 8 квадратни метра на всяко жилище, имформира economynews.bg.

Така че в момента повечето германски жилища (около 75 на сто) се отопляват с газ или нафта. На централно отопление, с отоплителни помпи или с електрически ток се греят около 12% от домакинствата. Пак около 12 процента имат печки с въглища, дърва, пелети или нафта. В Източна Германия, където по съветска традиция имаше повече централно отопление, тази тенденция все още е силна.

Резултат с изображение за „ГЕРМАНИЯ ЖИЛИЩА ОТОПЛЕНИЕ“

Но точно това отопление е и най-скъпо. Специалистите пресмятат, че за да отопляваш жилище от 70 квадратни метра с централно отопление, годишно в Германия ще ти трябват между 580 и 1335 евро. За отопляването на еднофамилна къща с площ около 110 квадратни метра отиват още по-сериозни суми: между 1000 и 2345 евро.

За потребителите централното топлоснабдяване има още един недостатък. То обикновено се осигурява от национални или локални монополисти, от които няма къде да избягаш. И те налагат монополни цени. Вестник „Зюддойче Цайтунг“ цитира Германската служба за защита на конкуренцията, според която топлодоставчиците понякога наистина използват монополното си положение за необосновано повишаване на цените.

Резултат с изображение за „ГЕРМАНИЯ ЖИЛИЩА ОТОПЛЕНИЕ“

D

И обратно: когато се отоплява на нафта или газ, германският потребител има пълната свобода да си избира доставчиците. Няколко портала в интернет дори му предлагат и възможност да сравнява цените. Но колко ще харчиш за отопление на нафта или газ зависи не само от цената на горивото, а и от добрата изолация на самото жилище. Усреднено за едно жилище от 70 квадратни метра отоплението с газ годишно излиза около 700 евро, а с нафта – 845 евро./Дойче Веле

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *