Как се преразпределят парите в САЩ

Икономическият съветник на американския президент Барак Обама, Пол Волкер, счита, че преразпределението на доходите в САЩ от десетина години става от средната класа към богатите.
„Ние имаме огромно преразпределение на приходите от средния американец към богатия американец“, каза Волкер в интервю за телевизионния канал „Фокс Бизнес“.
Той отговори на въпрос за освобождаването от данъци, въведено през 2001 г. и през 2003 г. от президента Буш за всички данъкоплатци, за което болшинството икономически експерти считат, че е било в полза на най-богатите.
„Това бе най-голямото преразпределение на приходи в нашата история, доколкото ми е известно“, каза Волкер, който бе президент на Централната банка от 1979 до 1987 г.
Според него идеята на Обама да премахне тези данъчни облекчения за най-богатите (годишен доход над 250 000 долара) дори и да е положителна, няма да обърне тенденцията.

„Каквото и да предложи, то няма да промени преразпределението на доходите към най-богатата част от американското общество“, предупреди той.
Средният реален доход в САЩ намаля с 2.7% между 2001 и 2009 г. За този период средния реален доход на 20-те процента най-бедни американци намаля с 6.1%, а този на 5% най-богати хора в Америка – намаля с едва 1.3%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *