Как хубаво ще обеднеем!

А и то беше едно недоволство… По 100-200 души в 4-5 града, колкото да се разходят и постудуват. А ако беше в Гърция? Но не е в това въпросът.
Какво ще става с петрола занапред, в света и у нас? Колкото и да не ги е страх и да правят каквото си искат, от Лукойл се съобразяват с общественото мнение, защото ако Борисов се почувства притиснат, може и да направи така нужната либерализация на петролния пазар.Бензинът е по-евтин у нас именно защото 50% е внос и 50% на Лукойл. А при нафтата 70% и отгоре е монополно производство на Лукойл. Нормално е, както е в другите страни, дизелът да е по-скъп от бензина. Следователно там където пазарът е по-свободен, има по-добри цени, защото има конкуренция и не можеш да вдигаш цените. Иначе ще последва внос и загуба за местния производител. Така че тук ще го кажа, но и накрая на статията ще повторя, че има място за протести и те могат да постигнат много, но с правилни искания за свободен пазар. Лукойл използва това, че протестите се организират от млади и неопитни хора, които искат само смъкване на цената. А как – не ги интересува. Това удря пряко интересите на държавата и най-много на Бойко Борисов, защото му трябва пълен държавен бюджет, за да строи магистрали, за да поддържа някак си, бедно и оскъдно, бюджетните служители, пенсиите, здравеопазването. Акцизът и ДДС-то на горивата му обещават свежи приходи за тази цел. Така че премиерът хем иска да угоди на гражданите си, хем да не се нарушат и приходите му!Как да постъпим ние? Да излезем на улиците, разбира се, но не, за да стане бензинът 2.20 лева, а за да паднат някои забрани като за продажба от петролни складове. И други също, за да може да има свободен внос на горива. А ако трябва – и държавата може сама да внесе. Това е най-силният коз!
И е популистки – ще го харесат всички граждани. И е печеливш – ще спечели държавата, т.е. ние. Но! Ще се нарушат интересите на Лукойл основно, а също и на другите големи играчи. Сега ще видим дали Бойко Борисов има приятели? И дали е добър играч на карти. Как може да заработи тази идея?
Държавата директно да закупи дизел и бензин от чужбина и да сключи договор с някоя верига (има кандидати) за продажба на фиксирани цени. Не да субсидира горивата. По мои изчисления цените ще паднат минимум с 15-20 стотинки. Акцизът и ДДС-то ще си бъдат същите, но няма да има такива печалби за производителя и дистрибутора.
Така държавата става играч на пазара на горива и ще се промени коренно ситуацията. Аз съм принципно против всяка държавна намеса в икономиката (либертарианец), но за кратък период тази операция може да има положителен икономически ефект върху икономиката ни и върху всеки в тази държава. За по-дълъг период големите играчи ще намерят начин да купят или да сложат свой човек на поста, който ще ръководи тези бензиностанции и всичко ще се опорочи.Още една идея.
Скоро ще се затворят много малки бензиностанции, защото не са монтирали уреди за отчитане в реално време и нивомери на цистерните. Държавата може да инсталира апаратите за собствена сметка, при условие че те продават държавен бензин, закупен от световните пазари. Така хем няма да се затварят бензиностанции, хем ще има евтини горива. Няма да има безработица (няма да се уволняват, а ще се назначават хора), ще има отчетност за Танов, приходи за Дянков и щастие за Борисов.
Само Златев няма да е доволен, ама никак даже. Сега ще видим кой е по-по-най- в тази държава. Така ще се преразпределят печалбите от Лукойл и основните играчи към населението. Те губят – ние печелим.
Възможно ли е? Зависи дали премиерът играе за корпоративни интереси, или за втори мандат. Варианта – да не разбира за какво иде реч и предимствата от подобен акт, го изключвам. Официално Лукойл обявява, че губи от бензина по 1 стотинка, а от дизела печели по 2 стотинки на литър. Не му вярвам! Това са сигурно цени на производител, но те могат да прехвърлят печалбите на основния дистрибутор, който са пак те, но друго юридическо лице. А и счетоводни печалби и загуби лесно се манипулират. Гърция успя да лъже европейските служби, одитори и агенции с години.
Защо най-пазената тайна в тази държава е как се образуват цените на горивата? Толкова е лесно! Има само един компонент – нефт. Калкулацията на един кренвирш е по-сложна, защото има повече елементи. (Не говоря за месо.) Защото ще се сравнят: цената на суровината (еднаква за всички страни), цената на труда (в България по-евтин) и загубите (там те ще се опитат да изпишат печалбите си). Това е по-тъмно от безлунна нощ в Судан!
А ето някои факти от ежедневието ни. На собствените си бензиностанции Лукойл продава с карти за свои клиенти с 5 стотинки отстъпка. Значи губят от бензина, по техните сметки, вече 6 стотинки на литър. Ако сметнете производството им, то значи милиони на месец. Браво! Те са ни спонсори значи.
Държавата да прати ревизори, защото не може така. Във всяка обикновена фирма е забранено да продаваш под себестойност и данъчните да не са те разпердушинили. Вече съм го казвал и друг път, че Лукойл продават в Румъния, веднага след Дунав-мост, по-евтино. Само в Пловдив знам няколко частни бензиностанции, които продават с отстъпка 10-15 стотинки на литър. Значи те продават съвсем на загуба и работят, за да губят. Истината е, че се печели много от горива и това всички го знаят. С толкова губим ние, народът.
А какви са изгледите? Още по-лоши. Само за петък 2.03.2012 г. петролът се вдигна на световните пазари с почти $6 за барел до обяд. После може да е паднал малко, може и да се е качил. Сорт Брент за февруари се е повишил с 14%, а лекият суров петрол с 9%. През 2011 година сме дали повече за петрол близо 2 милиарда лева и общо – около 8 милиарда. Това е 2.8% от брутния ни вътрешен продукт. И над 90% е за Русия. Това влошава търговското ни салдо. А през февруари САЩ за първи път от 1949 година са нетен износител на горива. И така ще е занапред, тъй като те имат огромни залежи и запечатани кладенци с нефт. Това води до едно – инфлация и обедняване. Също и у нас. Не можем да влияем на световните цени, но на собственото си правителство можем. Което става с протести. Както обещах да повторя. И дадох едно работещо и печелившо решение, но никой няма да го направи. Защото целта не е да се решават проблемите, а… Няма ли натиск, цените на горивата ще се прехвърлят върху стоките, а заплатите няма да се вдигнат. Направете си сметка. Тенденцията е за скъп петрол в целия свят, защото от него много и лесно се печели. Мислете сега и действайте, защото после и с велосипеди да се движим – цените пак ще са високи на всичко.Проблемът е наш, не на Лукойл.

Светозар Гледачев, финансов анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *