Как Чобанов планира да съживи икономиката

Стремим се да създадем по-широка основа за постигане на икономически растеж. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на Националния форум „Правителство – Бизнес“, организиран по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски.

Той допълни, че целта на правителството е и регионите в страната да бъдат въвлечени в растежа и той да не се генерира само в няколко големи града.

Като фактори тук могат да бъдат посочени Публичната инвестиционна програма, както и инициативите, които се предприемат с местните власти, уточни Чобанов.

По отношение на потреблението, министърът на финансите коментира, че въстановяването минава през няколко етапа.

Първо трябва да бъде подобрена бизнессредата, да се повишат очакванията на бизнеса и домакинствата и да бъдат създадени нови работни места. Социалните мерки, които прилага правителството за групите, които са изолирани или нямат достатъчна възможност да се включат в потреблението, също стимулират вътрешния пазар.

Според Чобанов в началото на кризата се е смятало че съседните на България страни ще придобият конкурентно предимство заради девалвацията на валутите си. На практика обаче това не става.

В България именно заради фиксирания курс експортът успя да се възстанови най-бързо от всички компоненти на брутния вътрешен продукт и доказа, че валутният борд е режимът, който трябва да запазим, докато влезем в еврозоната, категоричен е финансовия министър.

Той коментира, че не е задължително държавата пряко с пари от бюджета да участва в процеса на реиндустриализация на икономиката. Според него има редица държавни предприятия, които могат да придобиват дялове и по този начин няма да се използва публичен ресурс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *