Как шестима европейски лидери се справят със социалните медии?

Италианският премиер Мето Ренци е един от най-популярните европейски лидери в Twitter, а Ангела Меркел – във Facebook. Испанският премиер Мариано Рахой пък е сред най-активните в социалните медии.

Това са основните заключения в анализа на италианската анализаторска компания Doing, цитиран от La Repubblica. От компанията са проучили онлайн „навиците“ на шестима лидери на ЕС – Матео Ренци, Ангела Меркел, Мариано Рахой, гръцкият премиер Алексис Ципрас, както и на френския президент Франсоа Оланд и на британския премиер Дейвид Камерън.

За целта са използвани публикациите в официалните профили на шестимата във Facebook, Twitter и YouTube.

Към 31 декември 2015 година Матео Ренци има над 2,17 млн. последователи в Twitter. В рамките на миналата година той е регистрирал и най-голям ръст на феновете си в микроблогинга – над 659 хил. На второ място по този показател се нарежда Франсоа Оланд с 587 хил. нови последователи през 2015 година до общо 1,37 млн.

През миналата година последователите на Алексис Ципрас в Twitter се увеличават с 234 хил. до общо 250 хил. Въпреки относително малкия брой фенове гръцкият премиер е единственият, който работи активно с чуждестранната аудитория и има по два официални профила в социалните мрежи– на английски и на гръцки език, е записано в анализа на Doing. Оценката за неговата популярност е направена на базата на англоезичните му профили.

Ангела Меркел пък залага основно на Facebook. Страницата на германския канцлер има над 1,7 млн. харесвания, а през миналата година броят им се е увеличил със 742 хил.

На второ място се нарежда британският премиер Дейвид Камерън, който има 922 хил. харесвания или с 484 хил. повече спрямо края на 2014 година. Трети по ръст на харесванията е Алексис Ципрас – с 351 хил. повече до общо 451 хил. харесвания.

Макар и най-популярна Меркел е публикувала едва 47 поста във Facebook през миналата година. Безспорно най-активен в социалните мрежи е испанският премиер Мариано Рахой, който е публикувал 313 поста във Facebook и 5 284 туита, показва още статистиката.

Най-много постове във Facebook има Алексис Ципрас – 737 и 466 в Twitter. Най-слаба е била активността в социалните медии на френския президент Франсоа Оланд – 120 поста във Facebook и 130 туита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *