Калин Калпакчиев: Не може да обявяваме на площада хората за престъпници и там да ги линчуваме

София /КРОСС/ Не може да обявяваме на площада хората за престъпници и там да ги линчуваме. Това е грешно разбрана справедливост. Рисковано е да се правят обобщения по отношение на причините за оправдателните присъди. Това коментира Калин Калпакчиев – съдия от Софийски апелативен съд, в предаването „Денят започва“ на БНТ 1. Общественият и граждански контрол върху работата на съда е много важна, категоричен е той.
Според Калпакчиев, има наистина дела, които са прекратени поради давност, но не може да се определи, дали те са прекратени поради плащане, след като няма проверки.
Калпакчиев коментира още: „Много е опасно настройването на публиката, на обществото. Гъделичкането на лични страсти е една опасна плоскост, по която ние се плъзгаме – хората да искат мъст и саморазправа не е много цивилизовано. По думите му, недопустимо е магистрат, съдия, представител на държавното управление да използва език, който е в противоречие с демократичното управление, коментира още той. „Не може да се оправдава борбата с престъпността чрез нарушаване на права и насъскване“, заключи апелативният съдия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *