Калифорния легализира биткойна

Губернаторът на Калифорния Джери Браун одобри законопроекта за алтернативните валути, включително биткойна, които ще станат законни в щата, пише RT.

Законопроектът отменя предходната разпоредба, която забраняваше използването на „всичко друго, освен законните пари на Съединените щати“.

Авторите на изменението описаха предходната регулаторна рамка като „застой“, който пречи на растежа на калифорнийския „пазар на новаторски разплащания“.

„Този законопроект прави изяснителни промени в действащото законодателство, за да се гарантира, че различните форми на алтернативни валути, като например цифровите валути, точки, талони или други обекти на парична стойност, не нарушават закона, когато тези методи се използват за закупуване на стоки и услуги“, се посочва в законопроекта.

Въпреки че аргументацията на изменението се фокусира върху биткойна, тя също така съдържа и по-широк списък с дигитални валути, която различните търговци на дребно използват за разплащане с клиентите си.

„В ерата на развиващите се методи за разплащане, от Amazon Coins до Starbucks Stars, не е практично да се игнорира нарастващото използване на паричните алтернативи“, посочи представителят на Демократичната партия Роджър Дикинсън, който е автор на законопроекта.

Същевременно цената на биткойна отново намери силна подкрепа в последните часове, покачвайки се над границата от 600 долара за брой. Паричното средство достигна своя исторически връх през ноември миналата година, когато бяха надхвърлени 1 200 долара. В началото на 2013 г. пък един брой от криптовалутата се разменяше за скромните 13 долара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *