Калфин:Занимаваме се само с краткосрочни мерки за краткосрочни проблеми.

Според него, ако страната ни не потърси различен модел на политиката, с по-дългосрочно виждане и европейски приоритети, след излизане от кризата тя ще влезе в нова тежка криза

Целта за бързо влизане в еврозоната, която се поставя сега, е нереалистична и абсолютно грешна. Това заяви евродепутатът и бивш министър на външните работи Ивайло Калфин на форума за приоритетите на страната ни през следващото десетилетие. Според него, ако страната ни не потърси различен модел на политиката, с по-дългосрочно виждане и европейски приоритети, след излизане от кризата тя ще влезе в нова тежка криза.
Аз в момента не виждам мерки, които действително ще направят българската икономика интегрирана в бъдещата, следкризисна европейска икономика, каза Калфин. По-скоро чувам министъра на икономиката каза преди малко, че на кризата и се вижда краят. Това го чуваме и от министъра на финансите. Премиерът каза: аз не съм оптимист, тя ще продължи по-дълго, допълни той.
Ние се занимаваме с това – с краткосрочни мерки, които да решават краткосрочни проблеми. Инструментите за тези мерки все повече ще намаляват. Докато все още има възможности, действително България трябва да направи така, че след кризата тя да бъде една много по-интегрирана страна в европейската икономика. Има три етапа на действие на правителството при настъпване на кризата. Вижте какво правят в Европа правителствата, вземат се мерки по отношение на финансовата система, по отношение на стимулиране на търсенето – нещо, което у нас не се прави, вземат се мерки по отношение на увеличаване на доверието. Във финансова криза виждаме, че във всички европейски страни фискалната политика минава на втори план.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *