Калфин свиква Тристранката за бюджет 2015

Тристранният съвет се събира днес на първото си заседание под ръководството на кабинета Борисов 2 и ще бъде воден от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Социалните партньори ще обсъдят проектите на държавния бюджет и на бюджета на общественото осигуряване за 2015 г. Тристранката щеобсъди публикувания Проект на държавен бюджет за 2015 г. Припомняме, че той предвижда замразяване на минималната заплата, детските, майчинството, както и всички останали семейни помощи.

Запазват се и условията за пенсиониране на категорийните работници и служителите в силовите ведомства, докато за най-масовата -. Трета категория, СЕ връща стъпката за вдигане на възрастта И стажа с ПО Четири месеца на Година На фона на заложеното увеличение на максималния осигурителен доход с 200 лева социалният министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява за още по-голям ръст.

Това обаче ще вдигне допълнително размера на максималната пенсия, която в момента е 840 лева, а от началото на годината е планирано да стане 910 лева.

Управляващите планират да поемат 8,1 млрд. лева нов дълг и са разчели икономически растеж от 0,8% за 2015 г. Колкото до бюджета на държавното обществено осигуряване, разходите в него са на стойност от 9,6 млрд. лева, като 8,3 млрд. ще бъдат за изплащане на пенсиите.

Планирано е средната пенсия да се увеличи с 1,9%, т.е. с 11 лева и да достигне 319 лева. Ново за хората, които са пенсионирани по стаж и възраст, но получават и инвалидна добавка, е, че тя отпада. Социалната пенсия за старост ще стане 115 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *