Камарата на представителите в американския Конгрес одобри най-сериозните реформи от „Голямата депресия“ насам

Предложените от американския президент Барак Обама финансови реформи – най-големите от „Голямата депресия“ насам, бяха одобрени от Камарата на представителите в Конгреса. Те предвиждат строги механизми за контрол над банките и поемането на рискове. Републиканците обаче смятат, че реформите може да навредят на бизнеса.
„Всички ние признаваме, че има слабости в нашата финансово-регулаторна система, но аз смятам, че хитруването на моите колеги демократи във връзка с този проектозакон е наистина невъобразимо“, каза лидерът на републиканците в Камарата на представителите Джон Бонър.
Демократите настояват за трайни промени и твърдят, че опонентите им не са наясно с моментното състояние на нещата.
„Казват ни, че американският народ не иска повече разширяване на правителствените правомощия. Със сигурност това не се отнася за сферата на финансовите правила. Тяхното схващане, че американците не желаят повече ограничения на Уолстрийт са погрешни“.,коментира председателят на комисията по финанси към Камарата на представителите Барни Франк.
Противниците на президента Обама и мнозина лобисти за Уолстрийт, чиито приходи може да бъдат застрашени, водят дълга и упорита борба за смекчаване и забавяне на финансовата реформа, отбелязва Евронюз. Обсъждането на промените ще продължи през 2010 г. в Сената.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *