Камарата на представителите прие здравната реформа на САЩ

© Снимка: EPA/БГНЕС
Лидерите на Демократическата партия в Конгреса ликуват след спечелената тежка битка

 

След няколко месеца спорове и продължително заседание Камарата на представителите на Съединените щати прие реформа в здравеопазването на страната. Демократите и републиканците в Камарата останаха до край разделени по въпроса за ползата от реформата.
Лидерът на републиканците Джон Бонър даде израз на оставащите разногласия с думите:
„В тази икономика, при тази безработица, при отчаяната ни нужда от работни и икономически растеж – наистина ли е това моментът да повишаваме данъците, да създаваме бюрокрация и да товарим всеки работодател? Отговорът е НЕ.“ Лидерът на демократите Нанси Пелоси защити тезата за реформа:
„Най-доброто, което можем да сторим, за да създадем нови работни места и да засилим икономическата си сигурност, е да приемем закона за здравеопазването. За да продължи Америка да е конкурентоспособна, за да стимулираме иновациите и предприемаческия дух, трябва да приемем този закон.“ Резултатът от гласуването е голяма вътрешнополитическа победа на президента Барак Обама. С реформата ще получат осигуровки 32 милиона американци, които сега не са здравно осигурени. Това ще струва 940 милиарда долара през следващите десет години, но бюджетният дефицит ще намалее със 138 милиарда долара.
„След близо сто години приказки и безсилие, след десетилетия опити и година на целенасочени усилия и дебати, Конгресът на Съединените щати най-сетне обяви официално, че американските работници, американските семейства и малките бизнеси заслужават сигурността да знаят, че в тази страна нито болест, нито инцидент ще застраши мечтите, за постигането на които са работили цял живот,“ заяви президентът Обама, след като Камарата на представителите одобри историческата реформа на системата на общественото здравеопазване, която гарантира здравно осигуряване за почти всички американци.
Американският президент поздрави конгресмените за това, че са одобрили най-дълбоката реформа в здравната система от средата на 60-те години на 20-и век.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *