”Каменица” може да смени собственика тези дни

Още тази седмица „Каменица“ и останалите предприятия в източноевропейския портфейл на пивоварната компания AB InBev може да станат собственост на инвестиционния фонд CVC Capital Partners. Това твърди агенция „Дау Джоунс“, цитирайки запознати с преговорите източници. Двете страни уточняват условията по предоставянето на търговски заем, с който CVC да събере исканата от Ab InBev сума за бизнеса си в Централна и Източна Европа. CVC предложи 1.55 млрд. евро за дъщерната компания на пивоварното дружество, докато AB InBev иска 2 млрд. евро.

Според източниците на „Дау Джоунс“ CVC е успяла да си осигури банков заем от 750 млн. евро, за да финансира сделката. Агенцията не уточнява какъв ще е размерът на търговския заем, но предвид разликата в офертите „купува“ и „продава“ би следвало да е около 450 -500 млн. евро. CVC се счита за единствения сериозен кандидат за бизнеса на AB InBev заради подадената от фонда оферта.

AB InBev беше създадена с поглъщането на американската „Анхойзер Буш“ от белгийската „Инбев“ в сделка за над 50 млрд. долара. Тъй като консолидацията беше финансирана основно със заеми, сега AB InBev събира пари, за да се разплаща с кредиторите си. По-рано тази година пивоварната група продаде активи в Азия и Америка. „Справят се добре. Лесно е да продаваш на безценица, но всъщност те договориха доста добри цени за активите си“, казва пред Ройтерс Вим Хосте, анализатор на KBC Securities.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *