Камен Колев: Трябват инвестиции във високите технологии

София /КРОСС/ Нужна е подкрепа на инвестициите в иновативните области. Това каза Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара, на форум „Бизнесът и българската наука. Инвестиции и сътрудничество“, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Растежът на икономиката ни се ориентира около износа, а високотехнологичните продукти и иновациите са едва 6-7 процента от него.
Бизнесът трябваше да се справя с редица европейски изисквания, което остави инвестициите в науката на заден план, обясни Колев за времето преди кризата да дойде. Сега финансирането на научни проекти е трудно, призна експертът, сочейки европейските оперативни програми като източник на средства.
Камарата подкрепя готвения от кабинета проектозакон за иновациите, в който се предвиждат данъчни облекчения за фирмите, които инвестират в научни иновации.
Колев призна, че връзката бизнес- наука е нарушена и това няма да се поправи само с констатации. Основният проблем е липсата на взаимно проучване на интересите на науката и бизнеса. Друг проблем е, че научните изследвания не отговарят на нуждите на бизнеса, липсват и междинни звена за координация. Освен това спада интересът към придобиване на докторска степен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *