Камен Колчев: Очакваме ръст в цената на земята и рентите с 5-10% годишно

Камен Колчев* е изпълнителен директор на Елана Агрокредит АД, което е специализирано дружество за предлагане на кредитиране чрез финансов лизинг на земеделски производители за покупка на земеделска земя. Компанията има лиценз от БНБ от края на 2012 г. и вече има осъществени сделки. През март 2013 г. Общото събрание на акционерите на Елана Агрокредит е взело решение за увеличение на капитала чрез първично публично предлагане на Българска фондова борса-София. На 4 юли 2013 г. проспектът за предлагането е одобрен от Комисията за финансов надзор.

От 11 септември 2013 г. ще бъде предложена емисия от 15 млн. акции с номинална и емисионна стойност 1 лев всяка. Записването на акции за първичното публично предлагане ще продължи до 10 октомври 2013 г. Очаква се пазарната капитализация на дружеството след увеличението на капитала да бъде 15 700 000 лв. По календара на публичното предлагане на 11 октомври ще бъде обявено разпределението на акциите и на 16 октомври – заплащането.

– Г-н Колчев, какви са предимствата ви пред банковите кредити за земеделските собственици, купувачи на земя?

Земеделците имат нужда от прогнозируемост на разходите си и по-малко бюрокрация. Екипът на „ЕЛАНА Агрокредит“ познава много добре сектора и изключително динамичния пазар на земеделски земи в отделните региони на страната. Ние стъпваме на утвърденият си бизнес модел на работа и опит от създаването и управлението на бившия „ЕЛАНА фонд за земеделска земя“ АДСИЦ. Затова условията ни са много по-адекватно съобразени с нуждите и реалността на бизнеса на земеделските производители.

За разлика от банките ние предоставяме фиксиран лихвен процент и нашите погасителни планове веднъж подписани, не подлежат на промяна. Това дава възможност на земеделците да планират спокойно разходите си. Различаваме се също по бързината на отговора към клиентите. Опитът и специализацията в пазара на земеделска земя дава възможност на екипа за бърза оценка в рамките на 24 часа, а при по-големи сделки – до 3 дни.

Друго предимство на финансовия лизинг от „ЕЛАНА Агрокредит“ е, че плащането на фиксираната годишна вноска от погасителния план, включваща както главницата, така и дължимите лихви, се плаща веднъж годишно на 15 септември, след като стопаните са получили приходите от реколтата си и имат възможност да правят разплащания.

Не на последно място, голямо облекчение за земеделците е, че не искаме обезпечение от тях. За срока на финансовия лизинг земята остава собственост на „ЕЛАНА Агрокредит“ и тук точно опитът дава възможност за далновидна преценка за стойността на актива и неговата последваща продажба при необходимост. При банките, ако има неплащане от страна на производител, те минават през сложни процедури и накрая реализират имотите на цена, по-ниска от пазарната. В резултат на това земеделците остават и без земя, и с допълнително задължение към банката.

И накрая, докато „ЕЛАНА Агрокредит“ е собственик на земята, има капацитет за бърза продажба и при определени условия дори може да върне всички или част от платените от съответния земеделец главници. За разлика от банките, които отказват да споделят риска със земеделеца, то ние носим своя риск от оценката, която сме направили при отпускане на финансирането на земеделеца и не прехвърляме тежести към него. Но за да си направим добре сметката за нашите инвеститори, тук разчитаме на безспорната си експертиза в тази област.

– Планирате ли динамика на лихвения процент, на който финансирате, или той ще си остане 10%?

Познаваме земеделския сектор и знаем колко е важно за стопаните да имат предсказуемост и стабилност предвид спецификата на бизнеса им. Затова фиксираните условия са много важни.

На този етап стартираме с фиксиран лихвен процент от 10%. На финансовите пазари обаче нищо не може да бъде вечно, така че при промяна на пазара /независимо в каква посока/ може да има промяна и на лихвения процент. Държим обаче да подчертаем, че това ще става само за лизингови договори, респективно погасителни планове по тях, които са подписани след датата на вземането на решението за промяна. Няма да се променят вече фиксирани условия по договори.

– Откъде ще осигурявате финансиране за лизинговите си дейности?

Чрез увеличение на капитала и чрез дългови инструменти. През следващите години в зависимост от динамиката на инвестиране на набрания капитал, планираме и следващи увеличения на капитала.

– Размерът на емисията е 15 млн. лв., какъв е минимумът за успех?

Съгласно решението на Общото събрание на акционерите емисията ще бъде успешна, ако бъдат записани и платени акции за минимум 2 млн. лева. На база на предварително проведените разговори с потенциални инвеститори очакваме емисията да бъде пласирана успешно.

– Планирате годишна дивидентна доходност от капитала от 12%, но ще бъде ли разпределян дивидент?

Съгласно Устава на дружеството, минимум 90% от годишната печалба се разпределят като дивидент. Не виждаме смисъл от натрупване на големи резерви.

– Защо считате, че ще можете да се финансирате при лихва от 5%?

Такива са очакванията ни на база на нашите анализи. Пазарът, разбира се, може да ги коригира.

– Имате ли готови сделки, които ще сключите след увеличението на капитала. Имате ли готови сделки въобще?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *