Кампания „Не сте сами“ организират „Стандарт“, Дарик радио и Би Ти Ви

Дипломати слагат трикольора ни

Певци и шампиони носят знака за солидарност със сестрите

Валя, Валентина, Кристияна, Нася, Снежана, Ашраф. Във вторник съдът в Триполи пак им каза И`адаам – единствената дума, която петте българки и палестинецът чуват всеки божи ден от 8 години насам. Смърт!

Осма Коледа сестрите ни в Либия са сами – далече от семействата си и децата си. Изплашени и отчаяни.

А ние? Осем години слушаме как властта нагло лъже тези преминали през ада на либийския затвор жени, обещавайки им до три месеца да са си у дома. Гледаме как единствено, което тихата дипломация на три правителства прави, е да ги доближи до дулата на оръжията, с които хората на Кадафи изпълняват смъртните присъди. Приемаме за чиста монета откровените глупости за демократизацията на Джамахирията. И мълчим. Гневим се само вкъщи пред телевизора.

Тази Коледа обаче е малко по-различна. Ако сега предадем сестрите, следващ път може да няма. Нека покажем на целия свят, че не сме бездушни егоисти, че не сме безучастни към съдбите на Валя, Валентина, Кристияна, Нася и Снежана и искаме тяхната свобода.

Медиите не могат да водят преговори на държавно ниво, не могат да пледират в съда. Но могат да ангажират съвестта на гражданите в името на справедлива кауза. Затова ние, журналистите от „Стандарт“, Дарик радио и Би Ти Ви, организираме национална кампания, с която да кажем на българките в Либия: „Не сте сами“.

Четири поредни дни – от 27 до 30 декември, във в. „Стандарт“ ще намерите лента с българското знаме и надпис на български и на английски: „Не сте сами“. Нека я сгънем като панделката символ на световната анти-СПИН кампания и да я носим на 31 декември и 1 януари отляво на гърдите си, до сърцето. Независимо къде сме – у дома или на улицата. И особено в нощта, когато всички отидем на площадите, за да посрещнем европейската 2007 г. Тогава камерите на световните медии са насочени към България, за да отразят присъединяването ни към ЕС. Нека светът види, че в този най-важен за страната ни ден има 5 българки, които не могат да се зарадват. Защото са несправедливо осъдени и, макар и невинни, вече 8 години гният в затвора на Кадафи.

Властта няма да отмени тържествата за ЕС. Те са вече платени. Но нека ние, българите, ги използваме умно, за да напомним и на нашите държавници, и на партньорите ни от Европа, че за пет наши сестри това са тържества през сълзи. И ние, българите, сме с тях.

„Стандарт“, Би Ти Ви и Дарик радио ще изпратят стотици от лентите за солидарност със сестрите във всички посолства у нас, призовавайки посланиците и екипите им също да ги сложат на ревера си. Ще изпратим знака „Не сте сами“ в мисиите ни зад граница. На 31 декември ще намерите лентите „Не сте сами“ в „Технополис“, „Елемаг“ и другите хипермаркети в столицата, по улиците и площадите на София и страната.

„Стандарт“, Би Ти Ви и Дарик радио призоваваме всички медии да се включат в кампанията за спасяване на медицинските сестри и палестинския лекар. Приканваме гласовете и умовете на България, които са ангажирани в концертите за 31 декември, да излязат на сцената със знака „Не сте сами“ на гърдите. Мария Илиева, Николина Чакърдъкова и Д_2 вече казаха, че ще сложат знака. На всяка наша изява на леда ще носим знак за солидарност със сестрите в Либия, обявиха и спортистите на годината Албена Денкова и Максим Стависки.

От древността хората вярват, че на Коледа мечтите се сбъдват. Нека тази Коледа всички мислим за Валя, Валентина, Кристияна, Нася, Снежана, Ашраф. И се молим за тях. Заедно можем да сбъднем мечтата им. И най-после да ги видим свободни сред нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *