Канадската централна банка неочаквано намали основния лихвен процент в страната до рекордно ниското ниво от 0,25%.

Канадската централна банка неочаквано намали основния лихвен процент в страната до рекордно ниското ниво от 0,25%. Решението на централната банка изненада пазарите, които очакваха основната лихва в Канада да остане непроменена на ниво от 0,5 на сто.
Ръководството на централната банка не са ангажира с предприемането на нетрадиционни мерки за разхлабване на паричната политика, въпреки че понижи прогнозата си за свиване на канадската икономика.
След новината канадският долар рязко поевтиня на валутните пазари като загубиблизо 0,8 процента от стойността си спрямо щатската валута в рамките на пет минути.
Към 16:05 ч. един щатски долар се разменяше срещу 1,2494 канадски долара спрямо курс от 1,2402 преди обявяването на решението на централната банка.
Влошаването на кредитните условия и задълбочаването на рецесията изискват по-агресивни мерки от страна на развитите икономики, се казва в официалното съобщение на Канадската централна банка. Ето защо нейното ръководство възнамерява да запази лихвата на сегашното рекордно ниско ниво до средата на следващата година, освен ако междувременно не се развие инфлация. Институцията за първи път дава подобни насоки относно лихвените нива в страната.
Централната банкаочаква, че канадската икономика ще се свие с 3 на сто през тази година. Икономическото възстановяване може да започне през последното тримесечие на 2009 г. и ще бъде по-плавно от предварителните очаквания. Канадската централна банка очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 2,5 на сто през 2010 г. и 4,7 на сто през 2011 г.
Същевременно банката обяви, че очаква дефлацията в Канада да достигне 0,8% през третото тримесечие на тази година. Равнището на инфлацията ще се възстанови до таргет нивото от 2 процента през третото тримесечие на 2011 г., след като търсенето и предлагането на паричен ресурс се стабилизират постепенно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *