Кандидатите за управител на БНБ: Приоритет са еврозоната и засилване на надзора

Малко повече от три часа продължи изслушването на кандидатите за управител на Българската народна банка (БНБ) пред комисията по бюджет и финанси в парламента. И четиримата изтъкнаха като стратегическа цел, за която биха работили, ако бъдат избрани, влизане на България в еврозоната и присъединяване към единния банков надзор. Съществени разлики обаче проличаха във вижданията им за необходимите структурни промени в централната банка, за нуждата от промени в законовата уредба, а също и по въпроса за публичността. Последното се разтегли между представата за листовки, с които БНБ ограмотява финансово населението, и напомнянето, че информацията на БНБ е въпрос на националната сигурност. С изключение на предварителните въпроси, които медии и неправителствени организации бяха изпратили преди изслушването, депутати от комисията не проявиха особена инициатива в изясняване на позициите на кандидатите. Така при цялата заявка за истинско публично изслушване остана усещането за формализъм и предрешеност, преди да се пристъпи към следващата фаза от процедурата по избор на гуверньор, а именно гласуването на номинациите. Технически към него може да се пристъпи още другата седмица, но преди това парламентът ще трябва да освободи от правомощията му Иван Искров, с което вторият му мандат като гуверньор на БНБ ще бъде прекратен предсрочно.

Изборът на реформаторите

Както предвижда правилникът за избор на управител на централната банка, кандидатите бяха представени пред комисията по азбучен ред. Бисер Манолов, който в момента е член на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, първи очерта членството в еврозоната и единния банков надзор като приоритет в работата му, ако бъде избран. Според него участието в тези две структури е застраховка, че финансовата система в страната се контролира надеждно и че депозантите в България ще имат достъп до гаранционни фондове за милиарди евро. Манолов се обяви за подход на „балансирана твърдост“ към търговските банки след случая с КТБ, което означава да не се подхожда твърде крайно. „Банките не трябва да бъдат тормозени от гледна точка на регулациите“, бяха думите на кандидат-гуверньора пред комисията. Той избяга и не отговори на въпроса дали, ако не бъде избран за управител, иска подуправителски пост в БНБ. В политическите среди се говори за опити Манолов да бъде наложен като ръководител на управление „Емисионно“, тъй като мандатът на настоящия титуляр на поста Калин Христов изтича през октомври.

Кандидатът на АБВ

Следващият по ред на представяне кандидат бе издигнатият от АБВ финансист Виктор Йоцов. На няколко пъти в представянето си той напомни на депутатите, че е работил в БНБ и познава хората и практиките в банката. „На БНБ най-слабото звено беше надзорът, от което пострада цялата институция. БНБ не е само надзорът. БНБ са много други дейности, които работят перфектно, и ние не ги забелязваме точно поради причината, че те работят перфектно“, посочи Йоцов. Като своя мисия, ако бъде избран, той посочи връщането на доверието в БНБ, тъй като едва 9% от обществото й имат такова. Според него централната банка има нужда от структурни промени, но не драстични. В дългосрочен план той е привърженик на идеята за отделяне на банковия надзор от БНБ и обединяването му с финансовия надзор, каквато е практиката в някои европейски страни. Леко странно прозвуча идеята му минималните задължителни резерви, които банките държат в БНБ, да бъдат намалени от сегашните 10% на 2% с аргумента, че такива са нивата в Европа. При валутния борд в България те са от малкото буфери, които БНБ може да наложи, и при цялата криза досега централната банка не е обмисляла подобна форма на стимулиране.

Йоцов заяви, че е привърженик на по-честите проверки в банките и че като гуверньор би предприемал проверки след публикации в медиите. Думите му дойдоха по линия на въпросите, които „Капитал“ изпрати към всички кандидати, след като в продължение на години редакцията сигнализираше за нередности в КТБ, но БНБ така и не образува проверка по тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *