Каолин навлиза на пазара на слънчева енергия

Компанията, добиваща индустриални минерали, „Каолин“ навлиза на пазара на енергия.

Компанията е учредила дружеството „Соларпро“, което ще произвежда слънчева енергия чрез фотоволтаични модули, става ясно от съобщение на борсата, пише в. „Дневник“.

Компанията планира да изгради фотоволтаичен парк от подобни панели, но не съобщава средствата, които ще използва за това, според агенция SeeNews.

Създаването на компанията е част от стратегията на „Каолин“ за развитие на зелени продукти и приложения, с което да намали емисиите си парникови газови и зависимостта си от изкопаеми горива.

„Каолин“ държи 90% от новото дружество, а останалите 10% са собственост на Николай Беров. Капиталът на компанията е 2.5 млн. лв., като софийският градски съд е вписал дружеството на 29 ноември, се посочва още в съобщението.

„Каолин“ е сред най-големите добивни компании на едноименния минерал, като добива и кварцови пясъци. Индустриалната и финансова група „Алфа финанс холдинг“ е мажоритарен акционер с 67.85% от капитала й.

„Каолин“ оперира 12 минерални находища и осем обекта за преработка в България, както и пет находища и два обекта за преработка в Сърбия.

Акциите на компанията, които се търгуват на Българска фондова борса, поскъпнаха с 2.89% вчера до средна цена 18.50 лв., което оценява компанията на 462 млн. лв. Инвеститорите изтъргуваха над 15 хил. книжа вчера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *