Каору Йосано :Японската икономика вероятно е достигнала дъното през тримесечието януари-март

Японският министър на финансите и икономиката Каору Йосано е настроен оптимистично за икономиката на страната. Той е заявил, че японската икономика вероятно е достигнала дъното през тримесечието януари-март и през следващите месеци ще расте, съобщи Dow Jones.
Вчера бяха оповестени неблагоприятни макроикономически данни за наличието на огромен излишък на запаси от стоки и заплаха от дефлация за януари-март. Въпреки това обаче положителната настройка на Йосано подсказва, че правителството ще изчака да види ефекта от данъчните стимули върху икономиката и че то няма намерение в скоро време да въвежда други спасителни пакети.
„Разликата между търсене и предлагане за тримесечието показва, че икономиката тогава е била в ужасна форма“, е заявил на редовна пресконференция Йосано, добавяйки обаче, че очаква възстановяване след вероятното достигане на дъно през тримесечието януари-март.
По думите му икономиката на Япония вероятно ще се доближи до нормалното си състояние около края на тази година или до пролетта на следващата.
Йосано е изтъкнал като база за оптимизма си възстановяването на производството в различни сектори.
По отношение на обявения вчера фалит на щатския автомобилен гигант General Motors, Йосано е заявил, очаква това да има ограничен ефект върху японската икономика и местните производители на коли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *