Капиталовият пазар има нужда от нови емитенти

Българският капиталов пазар има нужда от нови, качествени емитенти. Това коментира Камен Колчев, главен изпълнителен директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг, в предаването Investbook на телевизия Bulgaria on Air.

По думите му пенсионните фондове не са оттеглили от пазара, а вече са направили инвестициите си в малкото ликвидни и атрактивни позиции. “Те ще излязат отново на пазара, когато се появят нови, интересни компании, чиито акции биха купили”, посочи Колчев.

Експертът подчерта, че от самото начало на създаването на капиталовия пазар държавата не провежда целенасочена политика за неговото развитие. “Капиталовият пазар е сираче във финансовата система на България, никога не е бил обект на сериозно мислене и планиране от страна на поредица управляващи и никога не е бил оценяван като възможност за привличане на инвестиции в държавата”, посочи той.

Още по темата
Какво трябва да се случи, за да се раздвижи капиталовият пазар в България?
Д. Бобева: Работим по облекчаване на процедурите за листване на борсата
Водят се преговори с доста борси за продажбата на БФБ

Камен Колчев изрази оптимизъм за развитието на борсата догодина. “Надявам се да видим нов собственик, глобален играч на капиталовите пазари. Ако това се случи, перспективите ще са великолепни, ако не се случи съм умерен оптимист”, коментира той.

Според него основният проблем е не толкова свързан с политическите рискове, а с несигурността.

“Светът като цяло излиза от последствията от кризата, интересът към нашия регион, именно защото борсата ни е подценена, се събужда, макар и бавно. Ако успеем да преодолеем бариерите и да убедим водещи компании да излязат на борсата – тя ще е добре. Ако държавата помогне, приватизирайки борсата или правейки стратегия за развитието на пазара и листвайки някои от добрите си компании, ще видим добре работещ и развит пазар”, допълни Колче

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *