Кардано: Положителна перспектива за следващата година според доклада за Q1

Според доклада на Messari за първото тримесечие на 2023 г., пазарната оценка на ADA на Cardano се е увеличила с 54%, което е указателство за предстоящата успешна година за мрежата. Пазарната капитализация на ADA се е увеличила от $8.6 милиарда на $13.2 милиарда през първото тримесечие, като това я издигна на седмото място сред криптовалутите по пазарна капитализация. Не е случайно, че забележителното увеличение на пазарната капитализация на ADA съвпада почти точно с темпа на инфлацията от 0.1% в същия период.

Cardano е мрежа от първи слой, която използва доказателство за залог (PoS) и много успешно гради технологии, които се въвеждат последователно. След ъпгрейда “Alonzo” през 2021 г. мрежата е интегрирала смарт договори, което доведе до голямо увеличение на ѝ общата заключена стойност (TVL). Messari съобщава, че TVL на мрежата в долари е нараснала с 172% спрямо предходното тримесечие благодарение на протоколни приложения като MinSwap и Liqwid Finance.

Въпреки че автоматизираният маркет мейкър на Cardano, Minswap, продължава да бъде водещата децентрализирана борса (DEX), нейната доминация е намаляла, тъй като TVL на всички DEX се е увеличила с $31.7 милиона. Messari съобщава, че TVL почти се е утроила поради нарасналите приложения от протокола и приемането на нови стабилни монети.

Въпреки това обаче в някои области не е отбелязан ръст спрямо предходното тримесечие. Новите адреси и среднодневните транзакции са намалели съответно със 71.5% и 10.6%, докато средната такса за транзакция се е увеличила от $0.11 до $0.12 за единица.

Input Output Global (IOG) обяви, че проектът Lace, преди известен като Project One, е стартирал в основната мрежа на 14 април. През тримесечието балансът на хазната на Cardano се е увеличил до 1.21 милиарда ADA токена. Инвестиционните продукти на Cardano, включително ADA, вдъхновяват интерес сред другите алткойни, както се посочва в последния доклад на CoinShares. Фондацията на Cardano публикува първия си годишен отчет на 18 април и заяви, че Grant Thornton ще извърши одит на изминалата година до май 2023 г.

Въпреки спада на дневните NFT транзакции и дневните уникални купувачи съответно с 27% и 23%, Cardano все още се стреми да навлезе на големия NFT пазар. През четвъртото тримесечие на 2022 г. тя е петата по големина мрежа по обем на вторичните NFT продажби с $40.5 милиона.

Към момента на писане на статията, ADA се търгува на цена от $0.42 след спад от 6.4% в последните 24 часа.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *