Кардано постига рекорден TVL и предвещава перспективен растеж

Въпреки че текущият брой монети е намалял леко до около 412 милиона, този ръст показва, че DeFi екосистемата на Cardano се развива.

От началото на годината Cardano DeFi продължава да показва постоянен растеж в дъларова стойност, като започва от около $50 милиона. За по-малко от шест месеца стойността му е утроена до $151,08 милиона, въпреки че все още остава под пика от над $300 милиона.

Водещ сред петте най-големи протокола на Cardano е децентрализираната борса (DEX) Minswap, която има $55,9 милиона от общата обемна стойност (TVL). След DEX-a се нарежда Indigo, децентрализираният протокол за синтетични активи, който има $29,7 милиона TVL. През изминалата седмица тези два протокола отбелязаха ръст в броя на заключените активи, като увеличението е съответно 10,4% и 8,5%.

WingRiders DEX заема трето място с TVL от $15,45 милиона, докато първата стабилна монета на Cardano, Djed, има TVL от $13,75 милиона. Протоколът за отпускане на заеми, Liqwid, допълва челната петица, имайки TVL от $11,97 милиона.

DeFi протоколите като Aada и FluidTokens отбелязаха значителен ръст през последните седем дни.

В Cardano са внедрени повече от 1,000 смарт договора Plutus V1 през 2023 г. като беше съобщено от Lookerstudio. Този краен камък допълнително демонстрира повишената активност в блокчейна на Cardano.

Важно е обаче да се отбележи, че нивото на активност на Cardano все още изостава значително от това на Ethereum, при което обикновено се разгръщат над 100,000 смарт договора седмично.

Някои анализатори спекулират, че неотдавнашното претоварване на мрежата на Ethereum и високите такси за газ могат да насочат повече потребители към по-рентабилни алтернативи като Cardano. Тъй като пазарът спря да развива маниата около меме монетите, таксите за газ на Ethereum достигнаха 10-месечен връх, което накара търговците да търсят печалба.

Въпреки ръста на мрежовата активност и обема на заключените активи, цената на ADA остава под $1. Към момента на писане на статията, ADA се търгува за $0,3658, което представлява около 10% спад за последните 30 дни.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *