Карзай „удари плесница“ на НАТО

 

Много от „борците“ на силите, действащи в четирите северни провинции на страната, са обикновенни милиционери, който станаха известни повече като изнудвачи за пари, отколкото като някаква реална защитна сила.
Решението на президента Карзай трябва да спре тези милиции, които в момента се намират извън контрола на афганистанските власти и един ден могат да бъдат пречка за установяването на държавен контрол върху размирните области.
Освен това, с тези мерки се цели да се ограничи сепаратизма на мнозина в тези области, където  голяма част от местните ръководители възприемат централната власт само като номинална на техните територии.
Анализатори смятат, че това решение на Карзай е своеобразна плесница за НАТО, които са създали въпросната нередовна полиция. Те уточняват, че отдавна витаят слухове, че тези части са своеобразна „пета колона“ на САЩ в страната.
По думите на съветника по въпросите на сигурността на президента Карзай Шайда Абдали, „ние не искаме да имаме на наша територия сили, които са извън наш контрол, защото те могат да представляват заплаха за нашата сигурност“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *