Кариера и семейство – няма проблем

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В САЩ кариерата и семейството са съвместими

През 2009 за пръв път жена получи Нобеловата награда за икономика. Става дума за американката Елинор Остром. Изобщо в САЩ жените имат по-значително място в икономиката, както и по-лесен достъп до ръковдни позиции. Защо?

Джулиан Менъс живее в луксозна вила на един час път от Сан Франциско. Тя е омъжена, има три деца и ръководи няколко фирми, сред които и едно издателство с множествоизвестни автори.“Хората казват винаги, че жените имат същия успех, както и мъжете. Аз обаче твърдя, че жените имат по-голям успех от мъжете, защото просто работят повече“, казва Менъс.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Все повече абсолвентки
Жените в настъпление
В Калифорния 53 процента от малките фирми междувременно са собственост на жени. В САЩ като цяло жените са вече повече от половината от населението в трудоспособна възраст. Само че, множество жени все още рабятят в сектора с ниско заплащане – например като келнерки или продавачки.
Джулиан Менъс, която се ангажира и в полза на женските права, критикува, че в множество фирми, ръководните етажи все още са изцяло заети от мъже. Обичайното извинение гласи -мъжете имат по-богат опит.Това обаче може в скоро време да се промени.
Жените в американските университети отдавна са в мнозинство. Близо 60 на стоот завършващите университетите със степен магистър са жени. Те са мнозинството и от следващитев бакалавърскитепрограми.
Все повече жени следват и дисциплини, които до преди няколко десетилетия бяха изцяло доминирани от мъже, казва Стефани Каруло, която е изградила кариера в АйБиЕм и СИСКО. Според нея образователната система на САЩ стимулира жените да се занимават с научна дейност или инженерство.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Жените на ръководни позиции – вече не са рядкост
Обществото се променя
Това не винаги е било така. Роксан Дечик, която е на ръководна позиция в енергийния концернШел във Вашингтон, си спомня твърде добре за дискриминацията на жените през 80-те години на миналия век: „Тогава се увеличи натискът и очакването, жените да бъдат по-силно подпомагани от мъжете. Аз също извлякох ползи от този „особен вид дискриминация.“
Обществените промени идват вследствие на изострената глобална конкуренция. На отговорните за американската политика и икономика става ясно, че държавата не може да се лиши доброволно от ангажимента на жените в професионалния свят.
Междувременно големите американски фирми като Сиско в Калифорния предлагат вътрешнофирмени детски градини за служителките си. Така успехът на жените в американското общество има множество причини. Една от основните е тази, че те отдавна смятат за естествено и възможно съчетаването на семейство и работа.

М. Сорич, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *