Карлос Слим си върна титлата „Най-богат човек на планетата“

Мултимилиардерът от Мексико Карлос Слим има повод да направи пищен банкет – той отново е най-заможният човек в света. През март сп. „Форбс“ постави Слим на второ място в класацията си след Бил Гейтс. Благодарение на рязкото поскъпване на акциите на телекомуникационния холдинг „Америка Мовил“, собственост на Слим, мексиканският магнат обаче отново е No 1 по богатство на планетата.

Стойността на „Америка Мовил“ е нараснала с 1% – до 805,6 млн. долара. В резултат на това състоянието на Слим се е увеличило до 70,6 млрд. долара. По този начин Слим изпреварва Бил Гейтс, чието състояние се оценява от „Форбс“ на 79,1 млрд. долара, съобщава БГНЕС.

Акциите на „Америка Мовил“ поскъпнаха, след като в началото на юли холдингът обяви намеренията си да се избави от някои свои активи. Стъпката е продиктувана от приетото наскоро ново антимонополно законодателство в Мексико, съгласно което никоя телекомуникационна компания не може да владее повече от 50% от пазара, ако не иска да плаща завишени данъци.

Понастоящем „Америка Мовил“ контролира 70% от мобилната телефония в Мексико и 80% от стационарните телекомуникационни връзки. Тези дни компанията пое контрола и върху „Телеком Австрия“, увеличавайки дяла си в компанията двойно – 50,8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *