Касапницата в Алжир разтърси пазара на природен газ

Все още броят на чужденците и алжирците, убити при акцията не е ясен. Драмата се е случила в отдалечен район на пустинята в югоизточната част на страната.
Терористите са ударили комплекс, управляван от базираната в Лондон BP, чиито акции днес поевтиняват с 0.18%, при ръст на FTSE 100 с 0.39%.
От компанията съобщиха, че са евакуирали стотици свои работници от Алжир, като това е станало вчера с един самолет до Лондон и два до Палма де Майорка. В момента се подготвя четвърти самолет, който да изведе служителите на BP от страната, предава Reuters.
Американски самолет се приземи близо до мястото на трагедията днес, за да евакуира американските граждани в региона.
При атаката на терористите са били пленени служители от САЩ, Великобритания, Норвегия, Ирландия и Япония. Липсва достоверна информация за съдбата на поне 41 от тях.
Един служител на френска компания за кетъринг заяви днес пред радио Europe 1, че е успял да се скрие в продължение на 40 часа от терористите. Той заяви, че военните сили все още претърсват района за заложници.
Според държавния секретар на САШ Хилари Клинтън, кризата в Алжир е пряко следствие на военната интервенция на Франция в Мали, където нестабилността създава отлични предпоставки за разширяване на влиянието на Ал-Кайда.
Френските сухопътни войски започнаха настъпление в Мали на 16 януари срещу ислямистките бойци и туарегите сепаратисти, които превзеха столицата на страната. В операцията вече участват 1700 френски войници.
Екстремистката групировка, която взе заложниците в Алжир се нарича „Верни на кръвта“. Тя настоява Франция да прекрати военните си атаки в Мали.
Другите чуждестранни компании добиващи газ в Алжир също започнаха да евакуират служители уплашени от нови атаки. Цената на природния газ на борсата в Ню Йорк се покачва с 1.14%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *