Кастро се появи по телевизията, изглежда добре

Записът очевидно има за цел да разпръсне слуховете за тежкото състояние на 80-годишния кубински лидер

31.01.2007

Боледуващият кубински лидер Фидел Кастро бе показан по телевизията за първи път за последните три месеца. Държавната телевизия излъчи 10-минутен видеозапис на среща на Кастро с венецуелския президент Уго Чавес, която според медията се е състояла в понеделник в Хавана.

Кубинският лидер изглежда укрепнал и понапълнял в сравнение с предишни негови записи, отбелязва Асошиейтед прес.

80-годишният Кастро, облечен в спортен екип в червено, бяло и синьо, е показан да стои прав, да седи и да пие портокалов сок. Двамата с Чавес са заснети как разговарят.

Венецуелският президент заяви, че Кастро е бил в добро настроение и е изглеждал добре. По думите му двамата са обсъдили множество въпроси, включително световната енергийна криза и климатичните промени.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Кубинският лидер се появява много рядко в публичното пространство, откакто бе подложен на тежка коремна операция миналото лято, припомнят агенциите и отбелязват, че записът явно цели да разпръсне слуховете за тежкото здравословни състояние на Кастро.

По-рано този месец испанският вестник „Паис“ съобщи, като се позова на медицински източници, че състоянието на Кастро е сериозно след три неуспешни операции на дебелото черво. Кубински представители отхвърлиха тези твърдения.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джон Негропонте, който вече се готви за поста на първи зам.-държавен секретар, заяви, че Уго Чавес изнася „радикален популизъм“ в Латинска Америка, който представлява заплаха за демокрацията в региона, предаде ДПА.

По време на изслушвания в сенатската комисия по външните работи по повод номинирането му на новата длъжност Негропонте предупреди, че недоволството в страните от Латинска Америка, които са управлявани от демократични правителства, но страдат от липсата на просперитет, би могло да доведе до засилване на популизма, разпространяван от Чавес.

„Неговото поведение застрашава демокрациите в региона. Смятам, че страни като Боливия и други са под влиянието на Чавес, който се опитва да изнася своя вид радикален популизъм“, отбеляза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *