Катарски инвеститор налива $ 10 млрд. в златодобива

Една от първите сделки, които са в напреднал процес, е покупката на дял от миннодобивната компания European Goldfields срещу $ 1 млрд. Компанията е листвана на борсата в Лондон и разработва златни залежи в Гърция. Goldfields се е харесала на катарците заради 30-годишния й опит на пазара. Продавач на 9.9% от компанията е гръцката Ellaktor, като по този начин катарският инвеститор подпомага индиректно гръцката икономика.
Други атрактивни придобивки ще се търсят в Африка и Русия. Засега Qatar Holdings страни от американските компании, защото пазарната им оценка била твърде висока.
Инвестиционната логика на катарците е свързана с факта, че акциите на компаниите, които добиват злато, имат потенциал за растеж. През последните 10 години цената на златото се покачи заради страха на инвеститорите от обезценка на глобалните валути и най-вече на долара. Само през тази година благородният метал скочи с 14% въпреки рецесията, като на 5 септември бе постигнат рекорд на всички времена със сделка за $ 1 923.70 за тройунция злато.
В същото време акциите на златните мини изгубиха от стойността си през тази година. Така например European Goldfields е изгубила 41% на годишна база, въпреки че през месец юли компанията получи чаканото от години разрешение да разработва златни залежи в Гърция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *