Катастрофално начало на сезона, 20% по-малко туристи

РазтревоженихотелиериотСлънчев брягсе оплакаха, че с 20% е спаднал броят на туристите спрямо миналата година в началото насезона.

Тенденцията, която споделят туроператори, е че тази година руските туристи, които почиват по родното Черноморие, предпочитат да отседнат в частни квартири при свои приятели, които имат недвижими имоти у нас, вместо в хотели, съобщи Нова телевизия.

Още през март бе прогнозиран силен спад при ранните записвания отРусияиУкрайнаи намаление на резервациите от някои западноевропейски държави, а оттам и падащиценина хотелиери. Браншът бе предупреден да очаква второ тежко лято, след като през 2014 г. завършисезона с между 10 и 15% по-малко туристи и приходи.

Експертите коментираха, че отливът на чужди туристи не е тайна за никого. Тревожна обаче е не само ситуацията на руския пазар, където спадът е над 50% спрямо миналата година. Това се отразява негативно най-вече на хотелите по родното Черноморие. Към момента само в община Несебър има 38 хилядируснацисъс собствен имот. Застой обаче има не само в туризма, но и в бизнеса с апартаменти. А по Южното Черноморие се търсят начинируснаците да се върнат.

Руски журналисти коментираха, че проблемът не е само икономически, а по-скоро политически.

Летниятсезоне ключов за българската икономика и хиляди предприемачи, защото носи 2/3 от годишните постъпления от около 3 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *