Катастрофата на автомобилния пазар продължава и през януари

Сривът на автомобилния пазар продължават и през първия месец на 2010 г., показват данните на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Едва 1160 нови автомобила са продадени у нас през януари, което е спад с -47.6% спрямо януари 2009 г.
Едва 3 марки реализират ръст на продажбите си през първия месец на новата година, която трябва да доведе до възстановяване на пазара. Това са Kia, Renault и Dacia, които са съумели да увеличат продажбите си съответно с 43.3%, 41.9% и 38%. Трите марки обаче държат под 20% от целия пазар с общо 225 продажби през януари.
 На другия полюс – сред най-големите губещи от големите брандове у нас – се нареждат Citroen,  Volkswagen и Mercedes, чийто продажби са намалели със съответно 72.4%, 69.7% и 67.2% за първия месец на годината.
Като цяло, най-потърпевши са луксозните брандове, които отчитат най-големи спадове в продажбите си у нас. Броят на продадените от Volvo автомобили е намалял с 65.5% до едва 10 возила, а пазарното присъствие на BMW се е свило с 59% до едва 25 нови автомобила за първия месец на годината.
Точно с 50% намаляват продажбите на мотоциклети, показва още статистиката. Само 3 мотора са били продадени у нас за първия месец на годината – 2 на Yamaha и 1 на Honda. Продажбите на автобуси и камиони са намалели с 42.7% до едва 55 возила.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *