Катастрофата с полския президент заради GSM?

Мобилен телефон може да е причинил самолетната катастрофа, в която загина полският президент Лех Качински, съобщава TechNews.bg. В момента на инцидента с правителствения Ту-154М на борда са били включени около 100 телефона, съобщи главният прокурор на Полша Анджей Серемит.

По време на злополучния полет от 10 април тази година, пасажерите – висши представители на полския елит – са разговаряли по мобилните си телефони и са обменяли SMS-и. Това е станало известно при изследването на хендсетите, намерени на мястото на падане на самолета, и от анализа на телефонните сметки.

Мобилните телефони и други високочестотни битови уреди могат да внесат смущения в работата на бордовата апаратура на самолетите, категорични са специалистите. Ето защо авиокомпаниите строго забраняват на пасажерите да използват своите GSM-и по време на полет, особено при излитане и кацане.

Именно влиянието на мобилните телефони върху апаратурата на правителствения самолет е една от версиите, по които работи разследващият инцидента екип. Катастрофата отне живота на 96 души, вкл. на президента на Полша и неговата съпруга, както и на висши военни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *