„Катекс“ спира да работи

По едно минимално обезщетение ще получат 205 работнички от затварящото вратите „Катекс“ АД в , съобщи лидерката на КНСБ Цветанка Пискова.

Собствениците на най-старото предприятие в гр.Казанлък, основано преди 90 години от братя Стайнови, ще съкрати почти целия си персонал. Хората ще получат едномесечните си предизвестия на 20 август. За предстоящото масово уволнение от мениджмънта на Катекс са подали уведомление на 21 юли в местното Бюро по труда.

Преговорите с работодателите са зациклили, признава Пискова и припомня, че текстилната фирма е била с намален 7-часов работен ден още от 2009 година.До момента били договорени по 6 брутни работни заплати само за 4 души, които до края на годината трябва да се пенсионират, по 4 заплати ще вземат други 12, на които пенсионирането е догодина.

Стагнация на пазара, силна конкуренция, губещо производство, са посочили като причина за закриването на производството собствениците на акциите от „Екорес проект 2003“, „БОСТ“ АД и „Венчър Екуити България”. До преди няколко години „Катекс“ снабдяваше с вълнени платове полицейските формирования в Австрия, изнасяше и за Швейцария пише monitor.bg.

Според отчета за 2015 г. на „Катекс” АД, направен от изпълнителните директори на компанията Иванка Якмаджиева и Димитър Димитров имало два варианта : да се премине към производство не само на вълнена, но и на други видове прежда или предпирятието да стане логистичен център на индийски и китайски прежди.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *