Като пуканки в микровълнова

Българинът вече е експерт не само на тема футбол и политика, но и на кризи. Май вече не е останал политик, икономист, финансист, роднина или милиционер, който да не се е изказал по темата. Малко късно започнахме да си признаваме, че има такова нещо като световна криза и че няма как да ни подмине, но за сметка на това после наваксахме с идеите какво да се прави. Правителството си измисли антикризисен план-рецепта с около 80 мерки. Сега се подготвя и нов, по-скромен, ама уж по-актуален и ефикасен. Междувременно идеите продължават да набъбват като пуканки в микровълнова фурна.
Факт е, че идеите, които се преповтарят от експерт на експерт, са само преразказване на мантрата – съкращаване на разходите, увеличаване на приходите. И всичко щеше да е много хубаво може би, ако се изпълняваше. Не само от бизнеса, защото той е принуден да го прави, за да оцелее, но и от държавата. Увеличаването на приходите звучи добре, ама се оказа не чак толкова лесно за изпълнение. Сега преминаваме към ударна приватизация – и малкото пари на обезценената държавна собственост ще ни стигнат да закърпим положението известно време. Друг е въпросът дали това ще се случи бързо и ефективно. Брейнстормингът продължава. Дали няма да опрем до МВФ накрая, нали по навик някой отвън ни спасява най-добре.
Кризата май дори започна да ни харесва по някакъв извратен мазохистичен начин. Експертите си имат тема за семинари и конференции, бизнесът има основателна причина да намалява заплати и да си купува на безценица нови служители, за съседите ми това е добра тема за разговор. Дори и за медиите е добре, признавам си. Е, как и защо да се бориш тогава с кризата? Добрата новина е, че макар и да не сме добри в излизането от криза, сме добри в оцеляването. Или поне така казват експертите.

Дарина Черкезова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *