КАТ няма да издава и преиздава шофьорски книжки на българи, живеещи в друга държава от ЕС

Българите, които живеят в страни от ЕС, няма да могат вече да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС). БГ ГЛАС пръв съобщи за готвените промени още а 8 март.

Поправките са вече са в сила, след като бяха публикувани Държавен вестник. Те въвеждат изискванията на Третата директива на ЕС от 2006 г. и изключват притежаването на две книжки от граждани на съюза.

Досега за българите в Европа нямаше изрична забрана да имат и свидетелство от родината си, въпреки че са си извадили местна книжка. Ако полицията им вземеше едната от двете заради нарушение, те шофираха с другата.

Евродирективата слага край на подобна измама. Отсега всеки гурбетчия, който подаде
заявление за подновяване на документа си за правоспособност, ще получава отказ от МВР, ако той има „обичайно пребиваване в друга държава от ЕС“, притежава друга валидна книжка в страна от съюза, или някъде в Европа му е наложена забрана да шофира.

Директивата налага на страните от ЕС да си обменят информация за издадените свидетелства за управление на МПС чрез обща мрежа и дава срок до 2033 г. в ЕС да се издава една и съща книжка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *