„Кей Джи Меритайм Шипинг” вече е собственик на 70% от БМФ

Българо-германският консорциум „Кей Джи Меритайм Шипинг” е новият собственик на 70 % от капитала на параходство „Български морски флот” (БМФ). Договорът за раздържавяването бе подписан в Агенцията за приватизация.

Под него подписите си сложиха директорът на Агенцията за приватизация Тодор Николов и Явор Илиев, изпълнителен директор на „Кей Джи Меритайм Шипинг”.

„Кей Джи Меритайм Шипинг” бе единственият кандидат за приватизация на 70 на сто от параходството, който отговори на всички критерии в конкурса. Цената по сделката е 440,1 млн. лева., а ангажиментът за инвестиции – 779,880 млн. лева. Според стратегията за приватизация на БМФ останалите 30 процента ще останат държавна собственост в следващите няколко години.

Изпълнителният директор на АП Тодор Николов коментира, че според него това е една от най-добрите сделки за целия процес на приватизация у нас. Стратегията беше одобрена от правителството през февруари миналата година. В нея е записано, че 30-те процента, които засега остават държавни, ще бъдат предложени на купувача на мажоритарния пакет между петата и шестата година след приватизацията.

Първоначално документация за участие в конкурса бяха купили 23 компании. Впоследствие стана ясно, че само „Кей Джи Меритайм Шипинг” ще бъде допусната до втори етап на процедурата.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *