КЗК глоби с половин милион компания за сухи супи и подправки

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 542 740 лв. на Еуросток ЕООД, София.
Производството в антимонополната комисия е образувано по молба на КЕНДИ ООД, който произвежда и търгува с хранителни стоки и безалкохолни напитки, нискокалорични и диабетични продукти и лекарствени средства.
ЕУРОСТОК има широк предмет на дейност, произвежда и търгува на едро и дребно с хранителни стоки, вкл. супи и подправки.
Проверката е установила, че от месец април 2008 г. ответното дружество предлага на пазара подправката Delicatina с вид на опаковката, наподобяващ известната марка Picantina, произвеждана от Кенди. След съпоставяне на елементите от цялостния дизайн и наименованието на продуктите комисията намира, че приликите са достатъчни, за да заблудят потребителите относно производителя, като остават впечатлението, че се касае за различни варианти на една и съща подправка.
КЗК счита, че ответното дружество е целяло прилика с продуктите Picantina, които отдавна са наложени на пазара, за да улесни реализацията на собствения си продукт.
При определяне размера на санкцията комисията е взела под внимание продължителността на нарушението, както и съдействието от страна на ответника в хода на производството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *