КЗК не си и помисля да дава заден по казуса с картелирането при лихвите

Във връзка с образуваното производство по преписката за проучване на евентуално извършено нарушение от страна на сдружение Асоциация на банките в България (АББ), изразяващо се в поведение, което има за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, КЗК изказва благодарност на гражданите, които изпращат по ел. поща сигнали и информация във връзка с предмета на производството.
От ведомството декларират, че Комисията ще разгледа и оцени информацията, предоставена във всеки сигнал, заедно с всички останали доказателства по случая.
КЗК още веднъж иска да разясни, че производството е в начален стадий и все още няма изпратено твърдение за нарушение на ответната страна.
От Комисията за защита на конкуренцията подчертават, че изпълняват и прилагат правилата на Общността за защита на конкуренцията при тясно сътрудничество както с органите по конкуренция на държавите членки, така и с Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.
Комисията съобщи, че е обявила и регистрирала случая в Европейската мрежа по конкуренция на 14 юли 2009 г.
Все пак КЗК ще изчака два месеца, които са необходими за евентуално преразпределение на случая и включването на други ведомства по конкуренция в рамките на ЕС.
От Комисията съобщават още, че за да бъде най-прецизно проучен случая, КЗК може да се обърне към други ведомства, членуващи в Европейската мрежа по конкуренция, за консултации и взаимно предоставяне на информация (включително поверителна), която би могла да се използва като доказателство.
Така например, в КЗК е получена информация, че на 15.07.2009 г. италианският орган по конкуренция заедно с преставители на финансова полиция е претърсил офисите на Мастеркард и осем банки (Banca Monte dei Paschidi Siena, Banca Nazionale del Lavoro, Banca Sella Holding, Barclays Bank, DeutscheBank, Intesa Sanpaolo, ICBPI, Unicredit) поради съмнения за картелно споразумения при пазара на кредитните карти.
На 12.06.2009 г. антимонополният орган на Словакия е наложил санкция на обща стойност € 10 191 800 за картелно споразумение между три банки (Slovenska sporitelna, a.s., Ceskoslovenska obchodna banka, a.s.,Vseobecna uverova banka, a.s.).
След приключване на проучването КЗК ще изпрати окончателния си доклад на Европейската комисия. За тази цел на ЕК се представя резюме на казуса, както и всякакви други документи. Тази информация може да се предостави също и на органите за защита на конкуренцията на другите държави-членки. Европейската комисия може да коментира случая в срок от 30 дни.
Проучването по производството е в начален стадий на събиране на доказателства и всяка информация, постъпила по него, ще допринесе значително за изясняване на случая съобщават от антимонополната комисия.
КЗК напомня, че в съответствие с приетата Програма за освобождаване или намаляване на санкции, всяко предприятие може да се освободи напълно или частично от санкция, ако предостави доказателства за участието си в картел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *