КЗК разглежда 70 жалби по вече спрени обществени поръчки

Само през изминалия февруари в Комисията за защита на конкуренция (КЗК) са постъпили 70 жалби срещу отменени търгове за обществени поръчки. Те са били обявени от общини, от Фонд„Затворно дело“, от Национална компания„Стратегически инфраструктурни проекти“. Голяма част от тези жалби са срещу поръчките по същество, а не срещу самата процедура, съобщи вчера говорителят на КЗК Марио Гаврилов пред БНР.

Част от обжалванията обаче са срещу разпореденото от премиера Бойко Борисов прекратяване на„съмнителни“ обществени поръчки. Срещу държавната компания„Стратегически инфраструктурни проекти“ например има четири жалби. Една от тях е за спряната процедура за изграждането на тунела„Железница“ на автомагистрала„Струма“, а останалите три – за прекратяването на поръчката за строежа на два участъка от автомагистрала„Хемус“. Гаврилов прогнозира, че КЗК ще успее да се произнесе по жалбите, свързани със строежа на„Хемус“, до края на този месец.

В средата на февруари премиерът Бойко Борисов нареди да бъде спрян търгът за магистралата. Той бе проведен по спешност в края на миналия декември, а в спечелилите сдружения фигурират фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Предложението на печелившите бе около 60-километровият участък да бъде изграден общо за повече от 700 млн. лева. В началото на тази седмица премиерът заяви, че цената на„Хемус“ може да падне, ако се спести от изграждането и допустимата скорост за движение по нея бъде намалена от 140 на 120 километра в час.„Ще се стесни и пространството между двете ленти на движение и вече няма да е три метра. Така ще се спестят около 100-150 млн. лв.“, пресметна Борисов. За новите планове за магистралата в.„Сега“ писа още на 22 февруари.

Междувременно, докато министерствата масово развалят обществени поръчки, кабинетът се разпищолва и публикува предварителни обявления за търгове, които ще бъдат пуснати в идните месеци. От справката става ясно например, че вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева ще разполага с бюджет от 2 млн. лв. без ДДС за пиар, за реклама и за анализи на борбата с корупцията и за българското председателство на ЕС през 2018 г. В следващите месеци предстои и ремонт на резиденция„Бояна“. За целта ще бъдат вложени 15 млн. лв. Резиденцията заедно с НДК ще са двете основни места, които ще домакинстват на форумите по време на предстоящото председателство на ЕС.

КЗК отмени решение на външното ни министерство за откриване на процедура за осигуряване на самолетни билети. Причината е, че в документите е било заложено изискване участниците да докажат непрекъсваемост на право да издават самолетни билети за всички авиокомпании, изпълняващи директни полети от и до България. В тази връзка КЗК е на мнението на подателя на жалбата -„Атлас Травелс“, и смята, че липсата на оторизация от конкретна авиокомпания не пречи на туроператора да осигури самолетни билети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *