КЗК санкционира Microsoft България за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че ще наложи имуществена санкция на Microsoft България вследствие на нарушение по чл. 36, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията. Санкцията е в размер на 2% от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2012 г.

Това означава, че българското поделение на Microsoft ще трябва да плати 187 хил. лв. Жалбата е подадена от компанията Би Ем Джи, която е дистрибутор на софтуер в България. Проучването на КЗК е установило, че компанията е публикувала съобщение, с което създава погрешна представа, че Би Ем Джи не може вече да изпълнява извършваните досега услуги, свързани с предлагане на продукти на Microsoft.

Двете компании са преустановили отношенията си, които са представлявали дистрибуторски договори за Volume Licensing и OEM доставки на софтуер на Microsoft. Би Ем Джи обаче може да продължава да получава Volume Licensing продукти от всеки друг оторизиран дистрибутор на Microsoft, което не се отрича и от софтуерния гигант. В съобщението на компанията обаче е създадено впечатление за обратното.

В резултат две компании са уведомили, че прекратяват търговските си отношение с Би Ем Джи, след като останали с впечатление, че вече не могат да получават необходимия им софтуер. Затова дистрибуторът е подал и жалбата за недобросъвестно поведение. То е довело до конкретни неблагоприятни последици за компанията, заключават от КЗК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *