КЗП: Добре е да се пазят документите за туристическите пътувания

Потребителите да съхраняват документите за туристическите си пътувания и при проблем да търсят съдействие от Комисията за защита на потребителите и Европейските потребителски центрове, призовава председателят на КЗПДимитър Маргаритов. В началото на летния сезон Комисията разкрил постоянни приемни в големите градове и курортни комплекси по Черноморието – Каварна, Китен и Приморско, а до дни ще започне работа и приемна в Обзор.

При ползването на услугите на туроператор, потребителите трябва да проверят неговата надеждност – има ли регистрация и валидна застраховка „професионална отговорност“ и каква е неговата история. От Комисията съветват още, планиращите пътуване, да проверят, дали има непосочени и невключени в офертата разходи по пътуването.

В приемните на Комисията за защита на потребителите по Черноморието от началото на сезона са постъпили около 60 жалби и сигнали за нарушения, извършени от търговци. От Комисията са поискани и над 100 консултации по въпроси, свързани със защитата на потребителските права. Най-често хората са се оплаквали от разминаване на очакванията, свързани със сключения договор. В различни хотели комисията е установила, че липсват основни услуги, които са задължителни за определената му категория.

Оплакванията срещу получаваните в заведенията услуги са свързани най-вече с менютата – липса на информация за грамажа или посочване на цените в евро, вместо в български лева, както е задължително по закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *