”Килърите” разигравали предварително убийството на Юри Галев

Янко Попов-Туци е поръчителят на убийството на Юри Галев, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция в Министерски съвет. Срещу пет от задържаните 20 души в операция „Килърите“ са повдигнати обвинения за организиране наубийството на Юри Галев, други 14 от тях са разпитани като свидетели, съобщи министър Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Поръчителят на убийството – Янко Попов с прякор Туци, е роден през 1964 г. и живее в Самоков. Той е бил близък до Бай Миле и структурите на СИК. Петър Стоянов – Сумиста, заедно с Васил Костов – Васко Кеца също са съпричастни. Стрелецът е Георги Петров от Червен бряг, който също е задържан. Човекът, който е съхранявал оръжието, е Методи Иванов – криминално проявен и осъден на пробация заради незаконно притежание на взривни вещества.
На 26 и 27 май заподозрените са разигравали положението и задачите си по подготовката за убийството на Галев. Групата всъщност е имала намерения да извърши убийството на 13 юни, когато рожден ден имал и сина на Юри Галев, но не успява. По думите на вътрешния министър МВР тогава групата е била подготвена да извърши убийството по тъмно, но заради промяна в поведението на Галев и излизането му от бара на зазоряване, са се отказали. Хипотезите по отношение на мотива за убийството са доста, от МВР знаят, че Попов и Галев са имали личен конфликт помежду си.
Сумиста има криминална регистрация за сводничество и изнудване, а Васко Кеца по информация на МВР има участие и при убийството на Румен Рачев в Шумен. По убийството бяха установени фактическите му извършители, но те са в неизвестност, предполагаме, че те са ликвидирани с цел да не се разплете схемата, каза още Цветанов.
В дома на Методи Иванов е открит автомат Калашников, пушка и 4500 патрона различен калибър и малко количество фалшива валута.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *