Ким Чен-ир имал 4 млрд. долара

Севернокорейският лидер Ким Чен-ир имал влогове в европейски банки на обща стойност около 4 млрд. долара, съобщава британският в. „Дейли телеграф“, позовавайки се на данни от южнокорейското разузнаване.

Първоначално Ким държал авоарите си в Швейцария, но след затягането на международните правила за борба с прането на пари представители на „любимия вожд“ ги преместили в Люксембург
Според южнокорейското разузнаване, парите на Ким са от различни незаконни операции на правителството на КНДР, в това число продажба на военни технологии, наркотици, застрахователни машинации и използването на затворнически труд.
Коментарът на люксембургските власти е, че на парите по банките в страната „никъде не пише, че са пари от Северна Корея“.
По думите на Питър Лили, писател, специализиран в изследвания, посветени на прането на пари, Великото Херцогство продължава да бъде една от „черните овци“ в международното банкерство.

 
Люксембургските банки са приютявали и приютяват авоарите на не един и двама „колеги“ на Ким Чен-ир, сред които покойният вече Саддам Хюсеин и либийския лидер Муамар Кадафи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *