Кинодейците ни се обръщат към Брюксел

София /КРОСС/ Български кинодейци ще сезират Европейската комисия за промените в Закона за филмовата индустрия. В ефира на БНР филмовите дейци заявиха, че няма да спрат с протестите срещу промените, които премахват задължението на държавата да финансира българско кино. Продължава събирането на подписи за оставка на културния министър Вежди Рашидов, за което настояват 8 организации от филмовия бранш и целия културен сектор.
Диана Андреева обясни протестите с „безпрецедентния политически цинизъм“ на управляващите. Според законовите промени отпада изискването да се финансират най-малко 7 игрални филма, 14 документални филма и 160 минути анимация. През следващата година те ще се финансират „при възможност“, което значи че може изобщо да няма такива. „Още по-интересно е, че това е удар по демокрацията. Не само на България, а на Европейския съюз. Това е удар срещу европейското кино“, обясни Андреева. „Ще продължаваме да протестираме“, категорична е тя. Кинаджиите мислят да поканят у нас и ресорния комисар по правосъдието Вивиан Рединг.
Режисьорът Виктор Чучков коментира, че обещаният възход на киното и културата не се е състоял. „Най-лошото във всичко е арогантното поведение спрямо културата и киното. Това е възприето от цялото правителство“, каза Чучков.
Ръководителят на Националния филмов център Александър Донев обясни, че допълнителните 10 млн. лв. за кино са дадени „вероятно с намесата на министъра на културата Вежди Рашидов и неговата борба за каузата на българската култура“. Донев се възмути, че се раздават присъди за финансирането на филма на Мишел Бонев. Лентата е подкрепена от италианската телевизия РАИ. „В този проект има най-голямо българското творческо участие, разказва българска история. Освен това другата финансираща организация е една от най-големите европейски телевизии“, обясни Донев за филма на Бонев „Сбогом, мамо“. „Ако тръгнем да проучваме парите на всеки продуцент, който дойде при нас, ще се превърнем в Калина Илиева“, обясни той.
Режисьорът Иглика Трифонова заяви, че 21 470 000 зрители в ЕС са гледали българско кино. Тя е обидена от отношението на министъра на култура, позовавайки се на негови изказвания в интервюта, които определи като „смесица от некомпетентност, лъжи и обидни за всяко живо същество изказвания“.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *