„Кинтекс” изнесе оръжие за 51.8 млн. долара

България е изнесла оръжие за азиатския и африкански пазар на стойност 51.8 милиона долара през 2014 година, пише „Преса”, като се позовава на отчет на „Кинтекс”, изпратен до Министерството на финансите.

Сделки за боеприпаси и въоръжение са сключвани с Индия, Алжир, Египет, Етиопия, Тайланд, Бангладеш. Най-големият договор е сключен през 2012 година с Индия.По него само за миналата година има извършени доставки за 21.9 милиона долара.

Експортът за Алжир е за 25.4 милиона долара, като по този договор изнасяме и авиационни боеприпаси. Работата на държавната компания обаче през миналата година бе затруднена от ситуацията с КТБ, където са били вложени 64% от наличните му пари – 29 милиона лева.

Проблемът дойде от това, че по договора с Индия именно банката с отнет лиценз е получавала плащанията. Според изпълнителният директор на компанията Банко Банков нещата вече са стабилизирани.

Отбранителната ни промишленост обаче е доста далеч от реализираните по време на социализма обеми. Тогава годишно се продаваха оръжие и боеприпаси за около 1.5 милиарда долара. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *