Кипърският въпрос е в центъра на разговорите на високо равнище в ООН

Кипърският въпрос е в центъра на разговорите на високо равнище в ООН. Срещите на президента на КипърНикос Анастасиадиссе оценяват като особено важни в новата фаза на преговори между двете кипърски общности.

Развитието на събитията в Кипър и ходът на преговорите по Кипърския въпрос ще бъдат основен фокус на първата среща на президента на Кипър Никос Анастасиадис. Тя е с американския държавен секретарДжон Кери. В понеделник кипърският президент ще обсъди преговорите за повторно обединяване на страната с генералния секретар на ООНБан Ки-мун. Анастасиадис ще разговаря и с външния министър на РусияСергей Лавров, а в последния ден, в петък – и с вицепрезидента на САЩДжо Байдън.

Поредицата от срещи на високо равнище в Ню Йорк се провеждат само дни, след като в сряда в Никозия се състоя първата от юли насам среща на лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис иДервиш Ероглу, с участието на новия специален съветник на генералния секретар на ООН по Кипърския въпросЕспен Брат Ейде. С нея преговорите за обединяването на Кипър навлязоха в нов етап – на преговори по същество. Двамата лидери потвърдиха и ангажимента си за решаване на Кипърския въпрос възможно най-скоро.

Интересът на САЩ към решаването на Кипърския проблем също е много силен заради осигуряването на стабилност в района на Източното Средиземноморие и бъдещата експлоатация на находищата на природен газ и нефт около острова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *