Кипър издаде брошура на български език за търсещите работа на острова

“Бъдете информирани” се казва пътеводителят за трудовия пазар в Кипър, издаден в тираж от 2000 екземпляра, съобщава седмичникът за българите в Кипър “Български новини”. Брошурата съдържа много полезна информация за правата и възможностите за работа на острова, какви са изискванията, къде и как могат да се подават оплаквания.
Целта е да представим на кандидат-гурбетчиите възможно най-пълна информация, преди да дойдат в Кипър, за да се намалят проблемите, с които те се сблъскват, обясни координаторът на проекта Андреас Кафурос, експерт в Министерството на труда.
Необходимостта от изданието е продиктувана и от тежката ситуация на трудовия пазар в Кипър в момента. Страната запазва мястото си в челната тройка на европейските страни по темп на нарастване на безработицата, която вече е 11%. Към всяко новообявено свободно работно място в същия ден бюрата по труда насочват минимум 60 души. След края на активния туристически сезон и освобождаването на много сезонни работници се очаква безработицата в Кипър да стигне 15%.
Експерти предупреждават, че много по-стриктен ще стане и контролът върху незаконното пребиваване в Кипър над разрешения в Европейския съюз тримесечен престой.
Проблемите на заетостта ще са в центъра на неформалната среща на социалните министри от Европейския съюз, която ще се състои на 12 и 13 юли в Никозия, в рамките на Кипърското председателство. В нея ще участва министър Тотю Младенов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *