Кипър ще бъде стабилен в края на 2015, прогнозира президентът на страната

До края на 2015 година Кипър ще е в състояние да излезе от 3-годишната стабилизационна програма, реализирана съгласно споразумението с „тройката“.

Това заяви вчера кипърският президент Никос Анастасиадис в Лондон, където се спря на път за редовната годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Никос Анастасиадис разказа за успешната рекапитализация на кипърските банки с участието на чужди капитали, обърна и внимание върху подобрените прогнози за кредитоспособността на страната и завръщането на републиката на международните дългови пазари.

Съгласно споразумението от 2013 г. с „тройката“ кредитори (Еврокомисията, Европейската централна банка и МВФ) Кипър ще получи помощ от 10 млрд евро, като в замяна се задължи да извърши безкомпромисно преструктуриране на банковия сектор, провеждането на структури реформи в икономиката, включително приватизацията на водещите банки с държавно участие, а също балансиране на бюджета с рязко съкращаване на държавния апарат и социалните програми.

В същото време се появиха и съмнения зали Кипър ще изпълни програмата, след като одобри редица закони, които обезсмислят ключовия закон за отчуждаване на собствеността на длъжници, които не си плащат кредитите. Това накара „тройката“ да замрази отпускането на поредните траншове, докато Никозия не се коригира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *