Киргизстан се присъедини към Евразийския икономически съюз

Киргизстан стана пети член на оглавявания от Русия Евразийския икономически съюз (ЕАИС), в който вече членуват Русия, Армения, Беларус и Казахстан.Това съобщи централният съвет на организацията, цитиран от Франс прес и БТА.

Бившата съветска република от Централна Азия подписа през декември договора за присъединяване, но трябваше да изчака ратификацията на другите четири членки на регионалната организация.

Евразийският икономически съюз, който влезе в сила от 1 януари 2015 година, има за целпо-тясната интеграция на тези страни. Проектът е особено приоритетен за руския президент Владимир Путин, който се стреми да възстанови руското влияние в бившето съветско пространство, отбелязва АФП.

Церемонията по официалното отваряне на границата между Казахстан и Киргизстан беше „леко отложена“ и ще се състои идната седмица, съобщи Темир Сариев, говорителя на киргизстанския премиер.

Киргизстан – бедна страна с шест милиона души население – стана през 1998 година първата от бившите съветски републики от Централна Азия, която се присъедини към център на търговския обмен с Китай в региона.

Макар някои експерти да се опасяват, че членството на Киргизстан в ЕАИС може да засили инфлацията, в същото време сеочаква това да опрости бюрократичните процедури с Русия, където работят много имигранти, внасящи съществени постъпления в страната си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *